2012-2013 évi programok

This movie requires Flash Player 9

Aktuális programok

  1. A bögözi református műemléktemplom restaurálási munkálatai 2009-2012

1. A bögözi református műemléktemplom restaurálási munkálatai 2009-2012

A bögözi restaurálási program jelenleg azon nagyon kevés kárpát-medencei műemlékvédelmi program közé tartozik, ahol az igen költséges és időigényes engedélyeztetési eljárás befejeződött és tényleges értékmentési tevékenység folytatható. A bögözi református műemléktemplom teljes hivatalos restaurálási költsége hozzávetőleg 500.000 euró. Az Alapítvány – magánszemélyek és cégek adományaiból és támogatásaiból –2009, 2010 és 2011 folyamán biztosította a szükséges pénzforrásokat a restaurálási munkák elkezdéséhez nélkülözhetetlen előtanulmányok és tervdokumentációk elkészítésére, az engedélyeztetési eljárásra és a tényleges restaurálási gyakorlat helyszíni előkészítésére.
A 2010. júniusi bögözi műemlékvédelmi konferencián a román kulturális tárca vezetője ígéretet tett a műemlék restaurálási tevékenységének lehetőségek szerinti támogatására. Az elmúlt években Hargita megye Tanácsa is kiemelten támogatta a programot.

2011 folyamán a Román Műemlékvédelmi Hivatal által lefolytatott érvényes közbeszerzési eljárás keretében 1.768.240 lej értékben rögzítették a műemléktemplom kivitelezési (építési és szerelési) munkálatainak összköltségét.
A vonatkozó keretszerződés megkötésére 2011 decemberében került sor, a kivitelezési munkák 2012 tavaszán elkezdődtek.

2011 őszére a Hargita Megyei Tanács célirányú támogatásának köszönhetően elkészült a műemléktemplom kőrestaurálási terve is.

A műemléktemplom falképeinek restaurálási költségtervét 2011 második felében fogadta el a Román Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium műszaki és pénzügyi bizottsága, s ennek megfelelően a falképek restaurálása 140.000 lej értékben került be a Román Nemzeti Restaurálási Terv költségvetésébe.
A falképek restaurálási feladataira kiírt közbeszerzési eljárás 2012. március végén zárult le.

2012. márciusában közreműködésünkkel került benyújtásra a Bögözi Református Egyházközség pályázata a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága által meghirdetett felhívás 20/5/7 Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások előirányzat keretében.
A pályázat keretében a Bögözi Református Egyházközség a műemléktemplom faberendezésének restaurálási tervére és restaurálási tevékenységére kért támogatást.

2012 folyamán reményeink szerint folyamatosan zajlanak a kivitelezési és falkép restaurálási munkák, s terveink szerint 2012 őszén újabb rendezvény keretében mutathatjuk be műemlékvédelmi programunk legújabb – immár kézzelfogható – eredményeit.